JADŁOSPIS 15.04 – 19.04
PONIEDZIAŁEK
Zupa pomidorowa z makaronem
(skład : woda; wywar warzywny; koncentrat pomidorowy: koncentrat pomidorowy 36-38% (84%),woda, sól; makaron: mąka pszenna semolina 100% , może zawierać jajka; laurowy, ziele angielskie; seler; pietruszka; marchew; por; masło; sól: natka pietruszki)-300ml
Ziemniaki
(ziemniaki; koper; sól)-260g
Kotlet schabowy
(skład: schab; bułka tarta :mąka pszenna, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy ; jajka ;sól ;pieprz; ;olej)100g
Kapusta biała zasmażana
(skład: kapusta biała; masło; mąka pszenna; cukier; sól; )-100g
Kompot
(skład: woda; owoce; cukier)-250ml
WTOREK
Zupa ogórkowa
(skład: woda; wywar warzywny; ogórki kiszone: ogórki ,koper, czosnek, chrzan, sól; marchew; ziemniaki; seler; pietruszka; por; masło; sól; pieprz; ziele angielskie; jogurt naturalny)-300ml
Fasolka po bretońsku
(skład: fasola Jaś: koncentrat pomidorowy: kiełbasa; sól; papryka czerwona)-260g
Bułka grahamka
Herbata
(skład: woda; herbata; cukier )-250ml
ŚRODA
Krem z kalafiora
(skład :woda; wywar warzywny; kalafior ; marchew; por; ziemniaki; seler; masło; sól; pieprz; mąka pszenna; jogurt)300 ml Ziemniaki
(ziemniaki; koper; sól)-260g
Kotlet drobiowy z serem
(skład: piersi kurze; groszek zielony; bułka tarta :mąka pszenna, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy ; jajka ;sól ;pieprz; czosnek ;papryka; olej)100g
Surówka z buraków
(skład: buraki; ; ocet; sól; )100g
Kompot
(skład: woda; śliwki ;cukier)-250 ml
CZWARTEK
Zupa krupnik
(skład: woda; wywar warzywny; kasza jęczmienna; ziemniaki; marchew; seler; pietruszka; por; masło; sól; pieprz; ziele angielskie;)-300ml
Placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim
(skład: ziemniaki; mąka pszenna; jajka; pieprz ;sól; mięso wieprzowe ; papryka ; pomidory; cebula; przyprawy)-250g
Kompot
(skład: woda; owoce; cukier)250ml
PIĄTEK
Barszcz ukraiński z ziemniakami
(skład : woda; wywar warzywny; buraki; kapusta biała; fasola Jaś ; ziemniaki; seler; pietruszka; marchew; por; masło; jogurt naturalny; sól; ocet; majeranek; ziele angielskie; cukier; pieprz; natka pietruszki)-300ml
Ryż z jagodami i jogurtem
(skład: woda; ryż; sól; jagody; jogurt naturalny; kwasek; cukier)260g
Herbata
(skład: woda; herbata ;cukier)-250ml
SMACZNEGO
Alergeny podkreślone na jadłospisie
1.Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2.Skorupiaki i produkty pochodne.
3.Jaja i produkty pochodne.
4.Ryby i produkty pochodne.
5.Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6.Soja i produkty pochodne.
7.Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9.Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.
Jadłospis może ulec zmianie